CONDUITA RESPONSABILĂ ÎN AFACERI - LINII DIRECTOARE OCDE

Conduita responsabilă în afaceri reprezintă un set de standarde care urmărește să asigure că activitatea întreprinderilor și a investitorilor este aliniată necesităților actuale și de viitor ale societății. Standardele privesc inovarea în mediul de afaceri, investițiile și operațiunile desfășurate de-a lungul lanțului global de valori și de piețe.

OCDE este lider în acest domeniu, iar Liniile sale Directoare pentru Întreprinderi Multinaționale privind Conduita Responsabilă în Afaceri reprezintă  instrumentul internațional de referință, care  setează cel mai cuprinzător standard pentru încurajarea unui mediu de afaceri sustenabil.

Liniile Directoare propun recomandări pentru mediul de afaceri, care urmăresc alinierea activităților întreprinderilor multinaționale cu obiectivele de dezvoltare durabilă și due diligence, în vederea evitării unui impact advers asupra oamenilor, planetei și societății.

Aceste Linii Directoare urmăresc să asigure ca modul de operare al întreprinderilor multinaționale să fie corelat cu politicile guvernamentale, în întreg spectrul  sustenabilității: drepturile omului, muncă și relații industriale, mediu, mită și alte forme de corupție, protecția consumatorului, știință, tehnologie și inovare, competiție și fiscalitate. Acestea încurajează contribuțiile pozitive pe care întreprinderile le pot aduce progresului economic, social și de mediu și minimizează impactul negativ asupra aspectelor acoperite de Liniile Directoare, care pot fi asociate cu operațiunile, produsele și serviciile unei întreprinderi.

De la momentul adoptării, Liniile Directoare au fost constant actualizate pentru a rămâne adecvate scopului, pentru a ține cont de provocările cu care se confruntă societățile și de contextul internațional în evoluție. Cea mai recentă actualizare a Liniilor Directoare a avut loc în anul 2023, reflectând un deceniu de experiență de la ultima revizuire din 2011 și răspunzând priorităților sociale, de mediu și tehnologice urgente cu care se confruntă societățile și întreprinderile.

Ediția 2023 a Liniilor Directoare oferă recomandări actualizate pentru conduita responsabilă în afaceri în toate domeniile-cheie, cum ar fi schimbările climatice, biodiversitatea, tehnologia, integritatea în afaceri și due diligence în lanțul de aprovizionare, precum și proceduri de implementare actualizate pentru Punctele Naționale de Contact pentru Conduita Responsabilă în Afaceri.

Liniile Directoare se bazează pe un mecanism unic de implementare, reprezentat de punctele naționale de contact (PCN), care acționează pentru aplicarea recomandărilor propuse de OCDE. Atribuțiile PNC vizează: (1). promovarea gradului de conștientizare și de aplicare a recomandărilor din Liniile Directoare; (2). gestionarea cazurilor specifice care intervin în legătură cu implementarea Liniilor Directoare; (3). sprijinirea eforturilor guvernamentale pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea coerenței politicilor privind conduita responsabilă în afaceri.

Ghidul OCDE privind Diligența Necesară pentru o Conduită Responsabilă în Afaceri oferă sprijin practic întreprinderilor cu privire la implementarea Liniilor Directoare OCDE pentru întreprinderile multinaționale, oferind explicații cu privire la recomandările de due diligence. Implementarea acestor recomandări poate ajuta întreprinderile să evite și să abordeze impactul advers în domenii precum cele legate de muncă, drepturile omului, mediu, consumatori, guvernanța corporativă, care pot fi asociate cu operațiunile, lanțurile lor de aprovizionare și alte relații de afaceri. Ghidul include explicații suplimentare, sfaturi și exemple ilustrative de due diligence.

Acest Ghid urmărește, de asemenea, să promoveze o înțelegere comună între guverne și părțile interesate cu privire la diligența necesară pentru o conduită responsabilă în afaceri. Principiile directoare ale ONU privind mediul de afaceri și drepturile omului, precum și Declarația tripartită a Organizației Internaționale a Muncii privind întreprinderile multinaționale și politica socială, conțin, de asemenea, recomandări privind due diligence, iar acest Ghid poate ajuta întreprinderile să le implementeze.

În calitate de Aderent la Declarația OCDE privind Investițiile Internaționale și Întreprinderile Multinaționale, România aplică principiile Liniilor Directoare. Punctul Național de Contact al României pentru Conduita Responsabilă în Afaceri/ PNC RBC, responsabil de promovarea și aplicarea recomandărilor din Liniile Directoare este găzduit de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). Pentru mai multe informații privind activitatea Punctului Național de Contact vă rugăm să accesați link-ul https://investromania.gov.ro/web/punctul-national-de-contact/

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.